Hvad er løsningen?
Løsningen ligger i at designe IT-systemer, hvor brugeren sættes i centrum gennem hele processen. Derfor anbefaler vi, at man inddrager medarbejderrepræsentanter helt fra opstartsfasen og analysen, hvor de kommer med input om deres arbejdsgange og hverdag. Hvor arbejder de fra og hvordan ser deres arbejdsgange ud? Står de på en mark med dårlig forbindelse eller sidder de med fibernet kablet direkte ind i maskinen? Bruger de mobil, tablet eller PC?
Men det er ikke nok at samle input. De forskellige løsningsmuligheder skal også præsenteres og evalueres med repræsentanterne under implementeringen. Kan de se sig selv i de arbejdsgange, vi foreslår, og er der steder, hvor vi skal tilpasse løsningen?
I forbindelse med implementeringen er det ligeledes vigtigt at arbejde med forskellige tiltag indenfor adoption. Mennesker har en naturlig modstand imod forandring – vi ved hvad vi har, men vi ved ikke hvad vi får, og så er det nemmere bare at beholde tingene, som de er i dag. Men sådan driver de færreste deres virksomheder og derfor er det vigtigt at tage brugerne i hånden og hjælpe dem på vej igennem en forandring. Hvilke adoptionstiltag, der passer i netop din virksomhed og til netop dine medarbejdere, kan være meget forskelligt, men her kommer et par forslag:
- Kommunikation: Selvom du inddrager en række brugerrepræsentanter i dit projekt, så kan du ikke inddrage alle. Derfor er det vigtigt at arbejde med en kommunikationsplan, som tager højde for alle projektets interessenter. Mennesker er langt mere tilbøjelige til at møde en forandring med forståelse og interesse, hvis de forstår hvorfor den er nødvendig.
- Ambassadører: et af de mest effektive tiltag er at arbejde med et ambassadørnetværk, som er fordelt udover hele virksomheden. Det er langt nemmere for en bruger at spørge en kollega end at række ud til en projektleder eller -gruppe, som sidder langt væk fra deres hverdag.
- Onboarding og træning: For at hjælpe ambassadørerne lidt på vej, bør du ikke overdrage hele onboardingen til dem. Stil i stedet forskellige typer træning til rådighed, som brugerne kan skele til først. Det kan f.eks. være:
- ”Ask me anything” møder, hvor brugerne kan stille spørgsmål og få svar i plenum.
- Klassiske skrevne step-by-step guides, hvor du adresserer typiske opgaver, det nye system skal hjælpe til med. Vi anbefaler at lave guiderne baseret på use cases, så de er nemme at gå til for brugerne.
- Videoer kan bruges som alternativ til de skrevne guides og er en god mulighed for aktivt og i flere detaljer at vise brugerne hvordan en given opgave udføres.
Udover en brugercentreret tilgang anbefaler vi også at I tager en iterativ tilgang til jeres projekt. Arbejd med at optimere og implementere delelementer frem for et ”big bang”. Ved løbende at lancere delelementer af løsningen åbner I op for at modtage feedback fra hele organisationen og kan evaluere og tilpasse hurtigere og billigere, end hvis I skal tilpasse en større løsning.
Til sidst anbefaler vi at tænke i en samlet digital arbejdsplads frem for enkeltstående IT-systemer. Tænk i hvordan det nye system spiller ind i jeres jeres brugeres samlede digitale hverdag og hvordan disse til sammen kan udgøre en samlet digital arbejdsplads.
Vi håber, at vi med blogindlægget her har inspireret dig til at inddrage dine brugere i dit næste IT-projekt. Vil du læse mere om, hvordan NGAGE har brugt en brugercentreret og iterativ tilgang i andre projekter? Så tjek vores blogindlæg og læg særligt mærke til vores kundecases med Fertin og DELPRO.
Sidst men ikke mindst er du naturligvis også meget velkommen til at kontakte Esben for en uforpligtende dialog om IT-projekter og den digitale arbejdsplads.