Intranettet anno 2024

Hvad er et intranet i 2024? Vi møder mange bud på, hvad et intranet skal kunne, og her får du NGAGEs bud på, hvad et moderne intranet er.

Hvis vi skruer tiden 5-10 år tilbage, var et intranet funderet på en server – gerne i kælderen – og bestod typisk af en site collection i SharePoint med et væld af underwebsteder og sider. Mange investerede ligeledes i add-on produkter til specialfunktioner og intranettet blev ofte inddelt i fire hovedområder:

  • Nyheder: fra ledelsen og kommunikation, men siden også mange-til-mange nyheder.
  • Samarbejdsrum: fx ekstranet eller projektrum til fildeling og dialoger.
  • Værktøjer: diverse formularer og andre funktioner til fx kørsels- og ferieregistrering.
  • Opslagsværker: dokumenter, håndbøger og søgning.

Fra intranet til digital arbejdsplads

Det klassiske intranet har fungeret i mange år, men nye teknologiske muligheder og nye  arbejdsgange har ændret behovet. I dag er hjemmearbejde og hybride arbejdspladser blevet normen og der er en forventning om, at også en virksomheds interne systemer er tilgængelige udenfor kontoret. Det kræver en større fleksibilitet og derfor er en af de store ændringer indenfor intranet også skiftet fra lokale servere til Cloud-baserede platforme og SaaS-løsninger.

En anden væsentlig udvikling er, at vi generelt bruger flere systemer end tidligere. Det gør vi dels fordi vi investerer i specialiserede produkter til vores forskellige behov. Det har den fordel, at systemerne netop er rigtig gode til det, de skal bruges til. Men det har desværre også den ulempe, at den enkelte medarbejder skifter imellem mange systemer hver dag.

Derfor ser vi også en udvikling, hvor det klassiske intranet fylder mindre og mindre og i dag primært består af nyheder og håndbøger. I stedet bliver intranettet ét element i en digital arbejdsplads. Den digitale arbejdsplads får til opgave at være limen imellem brugernes mange systemer, så brugeren dels minimerer sine skift, men også helt kan undgå skift, fordi data bliver præsenteret enten på intranettet eller en anden del af den digitale arbejdsplads.

Kunde case for intranet 2024
Eksempel på et intranet, hvor nyheder og håndbøger er i fokus.

Personligt

Lyder det omfattende og uoverskueligt med en platform, som samler jeres mange systemer? Ja, det synes vi også og derfor er det også endnu vigtigere end nogensinde at de digitale arbejdspladser er personlige og kan tilpasses af den enkelte. Når man opbygger sin digitale arbejdsplads, er det derfor vigtigt, at man kigger på sine forskellige brugergrupper og bygger løsninger med dem i mente.

Kundecase - intranettet 2024 2
Eksempel op en tilpasset oplevelse for frontline workers

Intelligent

Udviklingen fra intranet til digital arbejdsplads har stået på over de seneste år, men nu tager vi det næste store skrift i udviklingen: de digitale arbejdspladser skal nemlig være intelligente.

AI eller kunstig intelligens stormer frem og det er ikke gået den digitale arbejdsplads forbi. Derfor vil vi henover de næste år se, at AI spiller en større og større rolle. Dels som en forbedret søgemaskine, som hurtigt præsenterer brugerne for det, de har brug for. Men også som et værktøj i problemløsningen – fx ved at forfatte tekster eller aflaste supportfunktionen.

AI understøttede nyheder til kommunikationsmedarbejderen
AI bot som first line supporter

Levende

Sidst men ikke mindst vil vi fremover ikke have et nyt intranetprojekt hvert 5. år. I stedet skal den digitale arbejdsplads løbende evalueres og tilpasses i takt med, at nye systemer kommer på markedet. Derfor er det væsentligt løbende at holde sig orienteret om Microsofts lanceringer og opdateringer og forholde sig til, om ændringerne dels har indflydelse på den teknologi, man allerede bruger, eller om det giver værdi at tage i brug.

NGAGEs råd til dig, som skal implementere en digital arbejdsplads

Når du arbejder med din digitale arbejdsplads, er det væsentligste, at du kigger på dine brugere. Hvem er de, hvad har de brug for og hvordan er deres digitale virkelighed? Når du har det på plads, kan du begynde at kigge på produkter og teknologier og matche dem til netop jeres behov.

Hvad er et intranet i 2024?

Kort fortalt er et moderne intranet blot en af mange brikker i en digital arbejdsplads og har typisk fokus på nyheder og håndbøger. Den er oftest baseret på cloud-teknologi og skal fungere på tværs af devices og styresystemer. Fordi den moderne digitale arbejdsplads samler mange systemer i et ecosystem, så er det vigtigt at arbejde medpersonlige og tilpassede oplevelser, så den enkelte bruger bliver mødt af det, som er vigtigst for dem. Og som noget nyt skal du stile imod ofte at opdatere og evaluere dine løsninger i takt med, at nye muligheder byder sig. I år kan det bl.a. være ved, at arbejde på at implementere kunstig intelligens, hvor det giver mening for jer.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om intranettet anno 2024, så bestil optagelsen og slides fra webinaret d. 8. februar her: NGAGE | Hvad er et intranet anno 2024?

Vil du blive klogere på AI på den digitale arbejdsplads? Så meld dig til vores kommende webinarer: NGAGE | Webinarer

Skriv dig op i formularen herunder, så bliver du kontaktet for en uforpligtende dialog og et inspirationsmøde hvor vi med udgangspunkt i cases viser hvad et moderne intranet er.